تعریف کنترل دما
کنترل و حفظ دما در رنج مورد نظر، با بهره گیری از هردانشی چه الکتریکی و چه مکانیکی یا استفاده از هردوی آنها را کنترل دما میگوییم.
ابزار کنترل دما
در گذشته بیشتر از شکل مکانیکی برای تنظیم دما استفاده میشد البته امروز هم بسیار مورد استفاده قرار میگیرند بطور مثال ترموستات اگزوز شوفاژخانه.
روش کنترل حرارت یکی از بدویترین کنترل کردن دما به روش مکانیکی است. مزیت این ترموستات ها حجم کوچک و بسیار ساده بودن نصب است. در حدی که فقط دو ترمینال جای سیم دارد که سیمهای مورد نظر نصب میشود که مانند یک کلید ساده قطع و وصل مدار را انجام میدهد.
(آیا میدانستید از این خاصیت مکانیکی کنترل دما در کنترل جریان و فیوز مینیاتوری استفاده میشود)
با رشد صنعت و استفاده از انواع روش های تولید حرارت سیستم های کنترل مجبور به تغییرات شدند. دیگر حالت های مکانیکی جوابگو نبودند. در این زمان انواع ترموستات الکترونیکی تولید شدند.
که دقت بالاتری داشتند و از دو بخش تشکیل شده بودند. یک بخش سنسور دکودر دما بود که بیشتر نوع pt100 ( سنسور بر پایه اهم ) بود و دیگری ترموستات که هر لحضه اهم سنسور را میسنجید. که با افزایش دما اهم سنسور هم افزایش پیدا میکرد و بر پایه سیستم RT (مقاومت مخصوص هادی) بود.
مزایای استفاده از ترموستات های معمولی
- ساده هستند
- ارزانند
- دیر خراب میشوند
معایب آنها
- دقیق نیستند چون بر پایه اهم هستند
- قابل کالیبراسیون نیستند
- انعطاف پذیر نیستند
اوج شکوفایی کنترل دما و حرارت
پیدایش کنترل حرارت های دیجیتال
بعد از مدتی که مشکلات سیستم های کنترل به وسیله اهم کشف شد سنسور های جریانی پدیدار شدند که معروف ترین آنها مدل k است که واقعا در صنعت کنترل حرارت به عنوان یک اتفاق بزرگ بود رنج نمایشی این سنسورها بسیار بالاتر از انواع اهمی است. و هنوز به عنوان بهترین گذینه در کنترل دما و حرارت هستند. یکی از بزرگترین ویژگی های سنسورهای جریانی عکس العمل بسیار بالا به تغییرات دما است. و سرعت انتقال آن به ترموستات.
تغییر روش قطع و وصل مدار ترموستات
تمام روش های کنتر دما که در بالا گفته شد به سیستم on/of معروف است. یعنی به ترموستات میگوییم به دمایی که میخواهیم برسید سپس خاموش و اگر دوباره پایین تر از دمای خواسته شده ریدی روشن شو.
این روش برای صنعت روشی مناسب نبود. صنعت امروز یعنی دقت. وقتی به ماشین آلات امروز پیشرفته نگاه میکنید انگار به پیکر موجود زنده نگاه میکنید. پس باید به سمت کنترل دمای هوشمند حرکت میکردیم.
در اولین قدم سیستم p (مدل تناسبی زمانی) بروی کار آمد. که اکنون در تمام مدل های ترموستات های دیجیتال ارزان قیمت نصب است که به cycle یا dif مشهور شده. تنظیمات قطع و وصل ترموستات تناسب با تغییرات دما
این مدل در خیلی جاها جوابگو نبود و حتی میتوانیم بگوییم در زیر مجموعه همانon/of است. این روش را نیل زاگرس البرز در کنترل دمای شیرینگ نیمه اتوماتیک استفاده میکند.
با پیشرفت بیشتر مدل PI به وجود آمد که مجموع تناسب زمانی دما با مشتق آن بود که اکنون بسیار کارایی دارد. مورد استفاده در کنترل دمای شیرینگ پک اتوماتیک.
ودر نهایت مدل PID ( تناسب و مشتق و انتگرال) به وجود آمد که واقعا کارآمد است. در این خالت ما نوسانات دمایی یا نداریم اگر داشته باشیم میتوانیم نادیده گرفته شود.
نقش کنترل دما در صنعت بسته بندی
صنعت بسته بندی بسیار پیچیده شده تا آنجا که انواع PLC و HMI بسیار در آنها ساده شده است و جزء قطعات عادی اینطور دستگاه ها به حساب میآید. برای کنترل دما در بخش های مختلف دستگاه بسته بندی از روش PID با برنامه نویسی PLC استفاده می شود. در مقاله انواع المنت های صنعتی به تفضیل آن پرداختیم. در بخش تعمیرات دستگاه بسته بندی یکی از بزرگترین مشکلات مشکلات برنامه نویسی مربوط به کنترل دما است. که در مقالات بعدی به آن میپردازیم.
این صفحه میتواند رپورتاژ آگهی دایمی شما باشد. نیل زاگرس البرز اولین سایت تماما تخصصی در ساخت انواع دستگاه شیرینگ پک و درج مقالات تخصصی.